Menu
Blogi: Seppo Kuparinen

Ajoneuvojen kauppanimien ylläpito Bisnodessa

Reliant Robin – Ferrari Vega STD – Volvo XC70 – ajoneuvojen kauppanimiöintejä.

Ajoneuvojen kauppanimiä on parannettu uuden Trafin (ent. AKE) ATJ – sovelluksen käyttöönotosta alkaen, eli vuodesta 2008 lähtien. Aiemmin AKE:n LTJ-sovelluksen aikana ajoneuvojen mallinimet toimivat paremmin ajoneuvoa ulkoiselta olemukseltaan kuvaavina niminä.

TRAFI:n mallinimikenttä on nykyisellään kuudesta eri tietoelementistä koostuva yhdistelmätieto:

 • Kauppanimi
 • Korimallin koodi
 • Korimallin selväkielinen nimi
 • Ovien lukumäärä
 • Moottorin tilavuus
 • Vaihteistotieto (automaatti)

Trafin kauppanimessä esiintyy vaihtelevasti  LTJ -ajan mallitietoja ja kauppanimitietoa riippuen ajoneuvon rekisteröijästä, koska Trafin ATJ-järjestelmässä kauppanimi -tieto on vapaasti syötettävä  tietokenttä.

Koska Trafin tuottamien kauppanimien kirjo ei välttämättä palvele yksiselitteisenä ajoneuvoa ulkoisesti kuvaavana kauppamallinimenä, niin Bisnodessa aloimme ylläpitää omaa ajoneuvokohtaista Bisnode-kauppanimi -tietoa.

Bisnode korjaa, uudelleen ryhmittelee ja koostaa kauppanimiä seuraavien ajoneuvoluokkien osalta Bisnoden omaksi kauppanimi -tiedoksi:

 • Linja-autot
 • Kuorma-autot
 • Pakettiautot
 • Henkilöautot
 • Traktorit
 • Moottorityökoneet
 • Maastoajoneuvot, mönkijät
 • Moottoripyörät, kolmipyörät
 • Mopot, mopoautot

Perävaunujen kauppanimiöintiä ei korjata niiden monimuotoisuudesta johtuen. Perävaunuista löytyy paljon omavalmisteisia perävaunuja, joiden kauppanimiöinti voi olla hyvinkin yksilöllistä.

Kauppanimien korjauksessa ja yhdistämisessä haastavinta on ollut saman merkin eri markkina-alueille tarjottavien mallien nimeämisien vaihtelevuus. Kauppanimiöinnissä koetetaan yhdistää samannäköiset ja saman tekniikan mukaiset autot yhtenäisemmäksi, jotta ajoneuvojen markkinoijat ja ostajat voisivat helpommin ymmärtää, että miltä sanallisessa muodossa esitetty ajoneuvo näyttää päällepäin. BMW, Mercedes-Benz ja Minien osalta henkilöautojen kauppanimet korjataan maahantuojan ohjeistuksen mukaan yhtenäisimmiksi.

Haastavuutta asiaan tuo myös ajoneuvojen rekisteröintimahdollisuudet. Esimerkiksi Volkswagenin Amarok -malli voi olla rekisteröitynä tieliikenteeseen joko henkilöautona, pakettiautona tai jopa kuorma-autona. Toisaalta Ferrari -merkkiset ajoneuvot eivät välttämättä ole henkilöautoja, esimerkiksi Ferrari Vega SDT.Kuvassa Ferrari Vega SDT

Urheiluauton oleelliset piirteet täyttävästä Ferrari -ajoneuvosta, eli ahdas, miehekäs äänimaailma, kuljettajalle täydellisen ajoympäristön tarjoava ohjaamo, hyvän ajoasennon tarjoavalla ajajanistuimella, hallintalaitteet kuljettajan sormenpäiden ulottuvilla,  täydellisillä ajo-ominaisuuksilla ja ketteryydellä oleva ajoneuvo. Kuva: Wikipedia

Ferrari-ajoneuvoja, muina kuin henkilöautoina rekisteröityjä, löytyy Trafin rekisteristä  40 kpl.

Kuorma-autojen kauppanimissä osittain esiintyy ajoneuvon alustarakenne -tietoja, mutta selkeä kauppanimi voi olla ihan jotain muuta, esimerkiksi Volvon Trafin kauppanimi - tieto rekisteriotteessa on FH 84 TR - D13 niin Bisnode-kauppanimitieto on FHD13.

Moottoripyörien osalta Harley-Davidsonien nykyinen kauppanimeäminen on tahtonut olla myös hyvinkin yksilöllistä, vaikka Harley-Davidson tarjoaa noin 10 eri moottoritilavuusvaihtoehdolla olevia V2 – mootorilla olevia tuotteita markkinoille.  Esimerkiksi Harley-Davidson FXSTC SOFTAIL-BHL/1340 Bisnode-kauppanimi on  FXSTC SOFTAIL.

Mopojen kauppanimissä on nähtävissä kiinalaisperäisten merkkien ja mallien lisääntyminen.

Kauppanimien korjauksia eri ajoneuvoluokat yhteensä laskien  tehdään vieläkin noin 50 ajoneuvon kauppanimelle viikossa, mutta muutostarve pienenee koko ajan, kun kääntörekisterin lisääntyy koko ajan ajoneuvojen erilaisia korjausnimiöintejä korjaamaan poikkeavia kauppanimiä.

Ajoneuvojen merkkien yhdistämistä ei ole tehty. Esimerkiksi Opel Astra – Vauxhall  Astra, jotka ovat käytännössä sama auto, mutta Suomessa myydään Opeleita ja Britanniassa Vauxhalleita. Trafin ajoneuvorekisteriin on kirjautunut näin myös Astra -merkkejä Vauxhall -merkkisinä yksittäin maahantuotuina ajoneuvoina (maahanmuuttoautoina).

Tulosta

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode