Menu
Eika

Bisnode minsker kredittrisikoen for Eika Gruppen Eika Gruppen kredittrisiko - Bisnode Norge

Kreditt er kanskje det mest krevende forretningsområdet for bankene. Eika Gruppen har i samarbeid med Bisnode kjørt et omfattende prosjekt for å optimalisere sine kredittrutiner.

Eika Gruppen kredittrisiko - Bisnode Norge


Integrerte all informasjonen i én modell

I samarbeid med Bisnode har Eika utarbeidet en ny og sammenslått modell for å beregne sannsynligheten for at kundene skal gå i mislighold. Modellen inneholder både kundehistorikk og konsesjonsbelagt informasjon fra Bisnode.
– Det har vært en utfordrende prosess, men jeg føler at vi har kommet veldig godt ut av det, sier Erik Hofstad i Eika.

- Kreditt er hovedpulsåra til en bank

Hofstad har tilbrakt mange timer sammen med Bisnode de siste to årene, og i september var han i Paris for å holde foredrag om prosjektet på Bisnode-konferansen AAA-dagene.
– Kreditt er hovedpulsåra til en bank, og det er veldig viktig å ha gode scorekort og modeller både til beslutning på nye kredittsaker og for oppfølging av risiko på eksisterende kunder. For å få dette på plass er det alfa & omega med et godt samarbeid, og det føler jeg at vi har hatt med Bisnode, fortsetter Hofstad.

Les også: Norges største nettbutikk øker salget – uten økt risiko

Felles kredittmodeller for alle bankene i Eika Gruppen

Eika Gruppen består i dag av 79 selvstendige banker som er fordelt over store deler av landet. Det lokale fokuset har vært med på å sende alliansen til topps på kundetilfredshet i banksammenheng, men det har også bydd på utfordringer.
– Det ville ikke vært mulig for oss å lage egne modeller for hver enkelt bank, derfor ble dette til et fellesprosjekt. Muligheten for skjønnsmessige vurderinger er fortsatt tilstedet. Modellene gir kun input til en beslutning, rådgiver skal vurdere helheten i en søknad og sitter fortsatt med hovedansvar for at gode beslutninger blir tatt, forklarer Hofstad.

Fortsetter samarbeidet

De første bankene fikk tilgang til resultatet fra modellen for over ett år siden. Etter dette har det vært en prosess for å kvalitetssikre og optimalisere modellen slik at den ble best mulig tilpasset bankene som i disse dager går i gang med å bruke løsningen. Nå forbereder Hofstad seg på å fortsette det tette samarbeidet med Bisnode i tiden som kommer.
– Vi har bygd en grunnmur for videreutvikling. Vi har fått gode resultater på jobben vi har gjort, men dette er en dynamisk prosess, og vi er innstilt på å forbedre modellen ytterligere i tiden som kommer, avslutter Hofstad.

Les også: Hvilke kunder bør du selge til? Si ja til de riktige kundene

Fakta om modellene og scorekortene

Modellene skal ivareta kredittbeslutninger for nye og eksisterende kunder, samt porteføljevurderinger.

PD modeller PM:
• Bisnodes generiske PM scorekort* som søknadsmodell på nye kunder
• Bisinodes generiske PM scorekort* kombinert med behaviourmodell utviklet på Eika kunder som søknadsmodell for nye kreditter til eksisterende kredittkunder
• Behaviourmodell utviklet på Eika kunder for risikoklassifisering av eksisterende engasjement
• Modell for gruppevise avsetninger for tapsavsetninger

* Bisnodes generiske PM scorekort erstatter i første fase søknadsscorekort basert på data innhentet fra kunde og generiske data fra Bisnode. Scorekortet består av fire modeller segmentert på alder, samt en modell for personer med betalingsanmerkninger.

PD modeller BM:
• Bisnodes generiske BM scorekort* som søknadsmodell på nye kunder
• Bisinodes generiske BM scorekort* kombinert med behaviourmodell utviklet på Eika kunder som søknadsmodell for nye kreditter til eksisterende kredittkunder, samt kunder for risikoklassifisering av eksisterende engasjement
• Modell for gruppevise avsetninger for tapsavsetninger

*Bisnodes generiske BM scorekort erstatter i første fase søknadsscorekort basert på data innhentet fra kunde, og generiske data fra Bisnode. Scorekortet består av tre hovedmodeller segmentert på selskapsform og bransje, samt tre undermodeller per hovedmodell (Grunndata, økonomi og betalingserfaring). Scorekortet inngår også i den løpende risikoklassifiseringen av eksisterende kunder for å tilføre ekstern informasjon.

Ønsker du mer informasjon?

Vennligst kontakt Janne Jansen i Bisnode. Tlf.: 92401019. E-post: Janne.Jansen@bisnode.no

Fotokreditering – hovedfoto: Glenn Røkeberg.

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode