Menu
Dårlige betalere

Norske ældre svømmer i betalingsanmærkninger

De unge nordmænd bliver bedre og bedre til at betale deres regninger, mens de ældre bliver dårligere. Det viser en norsk undersøgelse.
– De yngre nordmænd har en nedgang i betalingsanmærkninger, mens dem over 60 år står for den største stigning: 45 procent de sidste fire år, siger adm. Direktør i Bisnode Norge, Jon Slorer.

Antallet af betalingsanmærkninger stiger

Antallet af betalingsanmærkninger i Norge steg fra 2012 til 2013 med 3,8 procent. Fra 2009 til 2013 var stigningen 17,8 procent. For dem over 60 år er antallet af betalingsanmærkninger steget med 45 procent de sidste fire år. Slorer fremhæver dog også den samtidige positive udvikling, at de unge mellem 18 og 20 år har reduceret antallet af betalingsanmærkninger med 1,2 procent fra 2012 til 2013. Over fem år har reduktionen været 3,3 procent.

Kreditvurdering på få sekunder

– I 90'erne tog det en uge at få en kreditvurdering. Nu kan det gøres på få sekunder. Kredit er koblet meget tættere til købsprocessen, specielt når det gælder nethandel. Tilbuddet om kredit i købsprocessen er meget enklere, siger Richard Harborg, forretningsudvikler i Bisnode Norge.
– For internetgenerationen er dette ikke nogen nyhed. Ældre generationer, som måske er kommet senere i gang, må lære sig et nyt forbrugsmønster, siger Slorer.

Holdningsændring

Tidligere gik mange ældre ind i pensionsalderen med penge i banken og en gældfri bolig. Civiløkonom og programleder på den norske udgave af Luksusfælden Hallgeir Kvadsheim tror, at dette vil ændre sig, når 68-generationen går på pension.
– Denne generation har et andet syn på forbrug og betaling af gæld end generationen før dem. Der vil ske en holdningsændring med de nye pensionister, mener Kvadsheim.

Chok fra løn til pension

Stadig færre, som går på pension, har betalt boliglånet ud. Kvadsheim tror, at mange får et chok, når de går fra løn til pensionsudbetalinger.
– Lige nu nyder de, som er pensioneret, godt af gode pensionsindtægter. Alligevel er der en stor kløft mellem indtægt før og efter pension. Mange får ikke hurtigt nok vænnet sig til ændringen i indtægt, siger han.

Skæv start på pensionisttilværelsen

Kvadsheim tror ikke, at de ældre får vedvarende betalingsproblemer på samme måde som mange unge.
– Jeg tror ikke, at det bliver et problem over længere tid, men mange kommer skævt ind i overgangen til pensionisttilværelsen, forklarer han.

Reddes af mor og far

– Tallene er nok ikke helt ærlige. Mange unges gæld bliver slugt af forældrenes boliglån, siger programlederen. Kvadsheim fortæller, at mange af de unge mennesker, som melder sig til programmet, ofte bliver reddet af mor og far, før TV3 Norge tager kontakt til dem.
– Dette er jo ikke godt i det store hele. Så er det ikke sikkert, at du som ung forbruger har lært noget som helst. De, som redder deres børn, betaler bare regningen og ser som oftest ikke på de bagvedliggende grunde til, hvorfor børnene havnede, hvor de gjorde, siger han.

Kilde: Finansavisen

Kontakter

Bisnode
Bisnode

Business Support
+45 3673 8184
business.support@bisnode.dk

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode