Menu
Konkursanalyse // Nov16

Uventet fald i konkurser giver grund til optimisme

Efter en hård september med mange konkurser i blandt andet bygge- og anlægsbranchen, ser der nu ud til at være bedre tider på vej for landets virksomheder. I hvert fald er antallet af konkurser fra september til oktober måned faldet med 10 pct. Det viser nye tal fra Bisnode.

Normalt er efteråret en hård tid for mange danske virksomheder. De sidste fire år har sommerperioden været kendetegnet ved et faldende antal konkurser på månedsbasis, mens antallet af konkurser omvendt er steget i perioden september-november. I år har foreløbig ikke været nogen undtagelse, idet konkurs-tallet faldt i juni-august og steg igen i september. Men nu er kurven knækket igen, idet antallet af konkurser på månedsbasis faldt med 44 fra september til oktober, svarende til 10 pct.

At oktober bød på et fald i antallet af konkurser, er uventet godt nyt, mener Martin Stabell, Risk Management Specialist hos Bisnode:
”Efter en sommer, hvor antallet af konkurser så ud til at have fundet et nogenlunde acceptabelt leje, var september måneds tal noget af en mavepuster til de økonomiske forventninger. Derfor er det en glædelig nyhed, at virksomhederne har klaret sig så godt i oktober, og det bliver spændende at følge, om udviklingen holder. De næste to måneder bliver afgørende for, hvordan dansk økonomi samlet set klarer sig i 2016.”

Bedring i sæsonudsatte brancher

Især bygge- og anlægsbranchen havde en hård september, med en stigning i antallet af konkurser på månedsbasis på hele 61 pct. Det var dårlige nyheder i en branche, hvor efteråret typisk er starten på den traditionelle lavsæson, men også her er kurven knækket. Således var der kun 58 konkurser i bygge- og anlægsbranchen i oktober, hvilket er et fald på 12 pct. i forhold til måneden før. Samtidig er det det tredje laveste antal konkurser i én enkelt måned set over de seneste 12 måneder.

Også i detailbranchen er der forsigtig optimisme at spore. Antallet af konkurser faldt 9 pct. fra september til oktober, hvilket ligeledes giver det tredje laveste antal konkurser i de seneste 12 måneder.

Martin Stabell, Risk Management Specialist hos Bisnode, udtaler:
”Det er særligt positivt, at bygge- og anlægsbranchen, som ellers er på vej ind i en lavsæson, klarer sig bedre end ventet. Også i detailbranchen er der grundlag for en vis optimisme, især fordi den forestående julehandel normalt er en af de store omsætningskilder for denne branche.”

Stadig lang vej igen

Det er imidlertid for tidligt helt at afblæse krisen. Ganske vist er den seneste udvikling positiv, men antallet af konkurser ligger stadig klart over sidste års niveau. Direkte sammenlignet med oktober 2015 har der i år været en stigning på 33 pct. i antallet af konkurser og samlet set ligger de i alt 5.423 konkurser indtil videre i år hele 72 pct. over samme periode sidste år.

Martin Stabell, Risk Management Specialist hos Bisnode, udtaler om tallene:
”Antallet af konkurser indtil videre i 2016 er indtil videre faktisk det højeste i flere år. Så selvom der er en tiltrængt positiv udvikling lige nu, er det ikke ensbetydende med, at vi er ude af problemerne. Selvom den enkelte borger måske ikke længere mærker så meget til krisen, så præger den stadig erhvervslivet, og det er ikke mange brancher, der har oplevet solid fremgang i det sidste års tid.”Kontakt redaktionen

Har du feedback eller kommentarer til vores artikler og nyheder, er du mere end velkommen til at kontakte redaktionen på e-mail marketing@bisnode.dk

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode